Elk nummer heeft meestal wel een verhaal. Dat is niet altijd te achterhalen maar vaak wel. Om de zoveel tijd plaatsen we een plaat en zijn verhaal. We gaan beginnen met Bill Withers – Ain’t no Sunshine.

Bill Withers werkte nog in een fabriek, waar toiletten voor de Boeing 747 werden gemaakt, toen hij het nummer “Ain’t no Sunshine” schreef. Inspiratie voor dit nummer kwam na het zien van de film Days of Wine and Roses uit 1962.

Toen Bill het nummer opnam voor de eerste keer was de tekst nog niet helemaal af. Daarom zong hij op het laatst maar liefst 26x “I Know” in het refrein. Dit wilde hij later veranderen maar hij kreeg advies, van andere muzikanten, om dit zo te laten.

Het nummer staat op zijn album Just as i Am uit 1971 en is geproduceerd door niemand minder dan Booker T. Jones. Oorspronkelijk werd het nummer uitgebracht al b-kant van de single Harlem. Maar de radio dj’s speelden steeds Ain’t no Sunshine als de single.

Helaas is Bill Withers vorig jaar (2020) overleden op aan hartproblemen. Hij is 81 jaar geworden.

Hieronder kun je het nummer Ain’t no Sunshine beluisteren.