3 covers en het origineel

Soms zijn covers van nummers bekender dan het origineel. Hieronder heb ik 3 voorbeelden. Er zijn er natuurlijk veel meer. Maar om alles te noemen is niet te doen.

Johnny Cash “Hurt“. Dit was één van de laatste hits van Johnny Cash voor dat hij stierf in 2003. Dit nummer werd in 2002 uitgebracht op het album “American IV: The Man Comes Around”.

Het origineel is van Nine Inch Nails en is in 1994 uitgebracht, op het album “Downward Spiral”. Johnny Cash veranderde nog wel één zinnetje. Het origineel was “I wear this crown of shit” en Cash veranderde dit in “I wear this crown of thorns”.

Cover van Johnny Cash

Origineel van Nine Inch Nails

In 1976 kwam Manfred Mann’s Earth Band met het nummer “Blinded by the light” en heeft 6 weken in de tipparade gestaan met als hoogste nummer 4. Dit was het eerste en grootste hit van de Manfred Mann’s Earth Band.

Het origineel was echter van Bruce Springsteen. Dit nummer bracht hij uit in 1973 en stond op het album “Greetings from Asbury Park N.J.” Deze versie heeft echter nooit de Hitparade gehaald.

Cover van Manfred Mann’s Earth Band

Het origineel van Bruce Springsteen

In 1967 bracht Aretha Franklin het nummer “Respect“uit. Met dit nummer won ze zelfs een grammy en Rolling Stone Magazine plaatste dit nummer als 5e beste nummer alle tijden. Het verschil met het origineel, naast sommige teksten, was vooral de “R-E-S-P-E-C-T”. Dit kwam niet voor in het origineel.

Het origineel van “Respect” is afkomstig van Otis Redding. Hij bracht dit nummer in 1965 uit. Het stond op het album “Otis Blue”.

Cover van Aretha Franklin

Origineel van Otis Redding